مشاور وزیر نفت و مدیر برنامه ریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران با تاکید بر این که تعریف یک پروژه پالایشگاهی سودآورکار سادهای نیست، با این حال دهها شرکت خصوصی در سیراف مشغول به کار شده اند،گفت: وزارت نفت اعتقاد راسخ به تعریف پروژههای سودآور از جمله پالایشگاه دارد.
به گزارش TSEpress شهاب الدین متاجی در گفتگو با خبرنگار شانا، اظهارکرد: تعریف پروژه های سودآور نیاز به تلاش گسترده علمی و فنی دارد. در غیراین صورت منجر به تعریف پروژه ای خواهد شد که مواد خام را به مواد کم ارزشتر بدل خواهد کرد.
وی این مهم را بدتر از خام فروشی خواند و گفت: در خام فروشی علاوه بر هدررفت ماده خام، سرمایه انسانی و مادی نیز به هدر می رود.
متاجی گفت: طرح پالایشی سیراف از جمله طرحهایی است که همه کارشناسان به ضرورت آن واقف هستند و آن را تأیید میکنند.
وی تصریح کرد: با توجه به الزام قانونی، سرمایه گذاری در چنین طرحی باید توسط بخشی خصوصی انجام شود.
مشاور وزیر نفت تصریح کرد: در سالهای گذشته مجوزهای زیادی برای احداث پالایشگاههای میعانات گازی در نقاط مختلف کشور صادر شد اما هیچیک پیشرفتی نداشت.
به گفته متاجی، وزارت نفت در دوره جدید مسئولیت بیژن زنگنه، با توجه به ضرورت اجرای طرح، ابتدا به مطالعه و آسیب شناسی سرمایهگذاری پالایشگاههای میعانات گازی پرداخت و براساس این مطالعه، نتایج مهمی به دست آمد؛ از آن جمله می توان به این اشاره کرد که مجوزهای صادر شده برای ظرفیتهای بالا به دلیل نیاز به سرمایه زیاد، حداکثر تا مرحله طراحی پیش می رفتند و سپس متوقف میشدند.
وی تصریح کرد: نتیجه دیگر مطالعه انجام شده این بود که طرحهای با ظرفیت کم، براساس تفکیک ساده میعانات گازی تعریف شده بودندکه محصولات قابل مصرف تولید نمیکردند و ارزش محصولات به دلیل ناخالصیهای زیاد از ارزش خوراک کمتر بود؛ بنابراین طرحهای با ظرفیت کم و بر اساس نمودار فرآیندی قابل قبول، نیازمند سرمایه گذاری نسبتاً زیاد بوده که باعث می شد طرح توسط سرمایه گذاران اقتصادی تشخیص داده نشود.
متاجی با بیان این که در این مطالعات به این موضوع که آیا می توان طرحی ارائه کرد که انجام آن در توان بخش خصوصی بوده و از نرخ بازگشت سرمایه مناسب برخوردار باشد، توجه شده است، تصریح کرد: برای رسیدن به این پرسش مهم، ١٢ نمودار فرایندی مورد بررسی قرار گرفته است.
وی شیرین سازی میعانات گازی و فروش آن، تفکیک میعانات گازی و فروش محصولات میانی، تفکیک میعانات و تصفیه نفتا و نفت سفید و گازمایع، تفکیک میعانات و تصفیه نفت سفید و نفت گاز و گاز مایع، همچنین تفکیک میعانات گازی و تصفیه همه محصولات، تفکیک میعانات گازی و تصفیه همه محصولات و تفکیک میعانات گازی و نصب دستگاههای تصفیه نفتا و ایزومریزاسیون و تبدیل کاتالیستی و تولید بنزین را از جمله نمودارهای بررسی شده عنوان کرد.
متاجی تفکیک میعانات گازی و نصب دستگاههای تصفیه نفتا و ایزومریزاسیون و تبدیل کاتالیستی و تولید بنزین، شیرین سازی میعانات گازی و تفکیک آن، تفکیک میعانات گازی و تصفیه کل نفتا و کل مواد میان تقطیر، تفکیک میعانات گازی و تصفیه نفتای سبک و سنگین و نفت سفید و نفت گاز به طور مجزا، همچنین تفکیک میعانات گازی و تصفیه کل نفتا و تصفیه نفت سفید و نفت گاز به طور مجزا و تفکیک میعانات گازی و تصفیه نفتا و نصب دستگاه تبدیل کاتالیستی و تولید بنزین به کمک مواد بالابرنده اکتان و نفتای سبک را از دیگر موارد بررسی شده عنوان کرد.
مشاور وزیر نفت با بیان این که همه نمودارهای مختلف در ظرفیتهای مختلف بررسی و نتیجه گیری شده است، گفت: در این نتیجه گیری، حداقل ظرفیت لازم برای اقتصادی بودن طرح مشخص شد و این نتیجه نیز حاصل شد که میتوان طرح را در چند مرحله انجام داد به گونهای که در هر مرحله طرح دارای توجیه اقتصادی باشد و مناسبترین نمودار فرآیندی پالایشگاه برای مرحلهای کردن به دست آمد.
متاجی مرحلهای بودن پروژه سیراف را ویژگی مهم آن خواند گفت: این ویژگی سبب شده است سرمایهگذار داخلی توان اجرای آنرا داشته باشد و ازسوی دیگر امکان توسعه طرح را با جایگزینهای مختلف فراهم می کند.
مشاور وزیر نفت تاکید کرد: شبیه طرح سیراف در بعضی کشورهای منطقه و دیگر نقاط جهان اجرا شده است و حتی یکی از کشورها با خرید میعانات گازی از ایران ٢ واحد مشابه طرح سیراف نصب کرده و سالهاست که در حال بهرهبرداری است.
متاجی تصریح کرد: براساس بررسیهای فوق، ظرفیت ٦٠ هزار بشکه در روز و نمودار فرآیندی شامل تفکیک میعانات گازی و تصفیه و جداسازی نفتا و تصفیه نفت سفید (سوخت جت) و گاز مایع مناسبترین طرح تشخیص داده شد.
وی همچنین اظهار کرد: با توجه به بررسیها و نتایج به دست آمده، وزرات نفت فراخوان عمومی اعلام کرد که با استقبال بیسابقه شرکتهای خصوصی و غیردولتی مواجه شد.
به گفته وی دهها شرکت در شکل ٣٥ شرکت / مشارکت پس از اعلام فراخوان، اعلام آمادگی و اطلاعات درخواستی را ارسال کردند که از میان آنها در نهایت هشت شرکت / مشارکت به عنوان سرمایهگذار طرح برگزیده شدند.
متاجی اظهار کرد: سرمایهگذاران در طرح سیراف بیش از هر شخص دیگری میتوانند در مورد کارآیی و اثربخشی و اجرایی بودن و سودآوری، اظهارنظر کنند و به قدر کافی عاقل هستند که سرمایه خود را هدر ندهند.
مشاور وزیر نفت همچنین گفت: لازم است ذکر شود که تعهد عرضه حداقل ٣٥ درصد از سهام شرکت در فرابورس از ابتدا در فرآیند انتخاب گنجانده شده بود و نیمی از شرکتها، مربوط به سازمانهای مختلف بازنشستگی و تأمین اجتماعی و فرهنگیان هستند که با توجه به تخفیف ٥ درصدی قیمت نفتخام، به طور قاطع می توان گفت رعایت عدالت اجتماعی و استفاده از سرمایه های کوچک و بزرگ مردمی و خصوصی در این طرح لحاظ شده و این ویژگیهاست که طرح سیراف را یک نمونه موفق از اقتصاد مقاومتی میسازد.