۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ - 2025 23 Apr
#
#
اخبار اقتصادی بورس گزارش روز - شنيده ها

مدیران و کارشناسان در کفتگو با اخبار بورس :سیل نقدینگی در بازار سرمایه و راهکارهای استفاده از آن

مدیران و کارشناسان در کفتگو با اخبار بورس :سیل نقدینگی در بازار سرمایه  و راهکارهای استفاده از آن
کد: 39287   تاریخ انتشار :۱۷ اسفند ۱۳۹۸ ساعت ۰۷:۵۲

  • چهارشنبه عصر که خبر تغییر دامنه نوسان بازار، سرمایه  ایران را شوکه کرد قصد داشتیم تا با تهیه گزارشی از فعالان بازار به بررسی این اقدام سازمان بورس بپردازیم اما  جمعه ظهر با دخالت ریس بانک مرکزی و وزیر اقتصاد دامنه نوسان به حالت قبلی برگشت ، پس به جای بایگانی کردن این مطالب  سعی کردیم با انتشار نظرات مدیران و فعالان بازار سرمایه که با پیشنهادات خود هر کدام برنامه و نظری برای عمق بخشیدن و استفاده از این فرصت طلایی که نصیب بازار سرمایه است، را دارند به بازنشر این نظرات بپردازد تا شاید راهگشای مدیران بازار سرمایه باشد.
  • دکتر  علی رحمانی( نخستین مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار تهران)
  • بازار  سرمایه  در یک سال اخیر با اقبال عالی و استقبال مردم مواجه شد،متاسفانه روند ورود نقدینگی به بازار دیرمورد توجه  سیاستگذاران وتصمیم گیران اصلی و حتی شرکتها و ناشران قرار گرفت و اگر برنامه ریزی درستی صورت می گرفت با آزاد کردن بخشی از سهام عدالت ( واگذاری پرتفوی سهام عدالت)  وارد بازار شده بود می توانست بخشی از سهام خود را درغالب  ETF   آزاد و وارد بازار نماید و  با فروش آن نقدینگی به دست بیاورد که زمانی که با آزاد سازی سهام عدالت مردم  و فروش این سهام توسط مردم مواجه شد از این نقدینگی  برای خرید  سهام مردم استفاده نماید  و حتی دولت با هوشمندی می توانست با فروش سهام و نگهداریETF  با خرید اوراق به توسعه بازار بدهی کمک نماید که مکملی برای سیاست بازار باز بانک مرکزی بود .
  • یا واگذاری سهام دولت در شرکتها که  متاسفانه با دید فروش بالا تر و فروش بلوکی سهام و در قیمتهای کنونی موفق به فروش نشده است که می توانست به صورت خورد شروع به عرضه سهام نماید .
  • البته که افزایش نرخ ارز و تورم  باید بر روی سهام شرکتها اثر خود را بگذارد .
  • موضوع مهم تر اکثر شرکتهایی هستند که زیان انباشه دارند و در مضیقه سرمایه در گردش هستند و وام های معوق دارند اینگونه از شرکتها باید با سلب حق تقدم( به جای تاکید بر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی ) افزایش سرمایه می دادند و با عرضه سهام خود در بازاراین رقم اضافه به عنوان صرف سهام در صورتهای مالی شرکتها ثبت می شد تا توان مالی شرکت بالابرود و عملا اصلاح ساختار صورت بپذیرد که هیچ کدام از این موارد اتفاق نیفتاد و تنها سهام موجود در بازار بود که راهی جز افزایش قیمت نداشت .
  • متاسفانه در غیاب اقدامات توسعه ای و تحول گرا به سمت اقدامات محدود کننده روی آورده ایم ، ما متاسفانه آینده نگر نیستم و سیل نقدینگی ما را با خود می برد به جای آنکه با اقدامات پیشدستانه از این نقدینگی استفاده کنیم.
  • عباسعلی حقانی نسب (ریس هیئت مدیره سبدگردان هدف)
  • باز برگشتیم سر نقطه اول  و استفاده از حربه مگر چاره ای دیگری  هم داریم !!!!
  • مشکلمان قبلا این بود که بازار سرمایه  نیروهای زبده ندارد که تصمیماتی خلاف منطق بازار نگیرند ،حالا با همان نیروهای به اصطلاح زبده اش هم همان مسیر قبلی ادامه یافت
  • به جای اینکه شناوری بازار را با عرضه سهام کنترل کنند و عمق بازار را افزایش دهند
  • به جای اینکه  سالها وقت داشتند که جلو رفتار توده واری بازار را بگیرند ولی به دلیل منافع عده ای نگرفتند
  • به جای اینکه جلو تخم مرغ دزان بازار مثل اکنتور را بگیرند که  کل بازار را نبلعند
  • به جا اینکه سبد و صندوق و روشهای ورود غیر مستقیم را توسعه دهند کارگزاری و  امتیازات ورود مستقیم  همچون آنلاین، عرضه اولیه ،صف ،اعتبار و......توسعه دادند  و همین تصمیم هم به نفع ورود مستقیم است
  • به جای اینکه نسبت  دامنه نوسان به کارمزد معاملات را اصلاح کنند
  • به جای اینکه  تضاد منافع در بازار که منشا فساد است را بگیرند و اصلاح کنند  می روند جای دیگر را اصلاح می کنند که موارد فوق همچنان  تجمیع و تعمیق شود و تداوم یابد .
  • با این تصمیم  کنترل ودستکاری تعمیق می شود .
  • البته نکته مثبت این تصمیم  این است که پذیرفتیم که هیچ کاری  برای اصلاح مشکلات چندین ساله بازار نکردیم ِلذا چاره ای جز کنترل بازار به این روش نداریم  و متاسفانه کنترل بازار را به قیمت  ویران کردن آن و برگشت به نقطه اول انجام دادیم.
  • رضا خانکی(تحلیلگر بازار سرمایه و مدیر صندوق جسورانه ایده نوتک آشنا)
  • سازمان میتواند برای کدهای جدید بورسی به جای مباحث آزمونی شرایطی را فراهم کند که تنها از طریق صندوقها و شرکت‌های مشاوره سرمایه‌گذاری اقدام به خرید و فروش کنند. و یا در مواردی میتواند با تبلیغ عملکرد صندوق‌ها که نظارت به مراتب بیشتری بر روی آنها دارد شرایط را برای ورود پول هوشمند فراهم کند. فروش اقساطی سهام، تسریع در تایید فرآیند افزایش سرمایه‌ها از چند ماه به چند روز، افزایش سرعت پذیره نویسی‌ها (پذیره نویسی تامین سرمایه دماوند بعد از ۲ ماه هنوز وارد مراحل اجرایی نشده و در بازار قابل معامله نیست)، عرضه اولیه شرکت‌های نوپا همانند دیجی‌کالا برای تنوع بخشی به شکل بازار میتواند از جمله راه‌حل ها برای کمک به بازار سرمایه باشد.
  • دکتر خدام (عضو هیات علمی دانشگاه)
  • به نظر من باز مهمترین ریسک بازار فقط دلار هست و دلار درصورتیکه دلار رو به بالا باشه( که متاسفانه به خاطر مشکلات ناشی از تحریم ها و نقدینگی هست) فکر نمیکنم با توجه به شرایط حاکم بر بازارهای موازی کسی حاضر باشه از بازار سرمایه خارج بشه و در بازارهای موازی کسب بازدهی کنه  تنها اتفاقی که در بازار میافته فشار بیشتر بر صف های خرید و رسیدن دیرتر بازار به تعادل هست.
  • (عباسعلی ارجمندی)مدیرعامل شرکت گروه سرمایه گذاری آتیه دماوند
  • متاسفانه مسئولین بورس تصمیم گیرى هاى منطقى نمى گیرن و بازارى که در شرایط رکود و ایستایى سایر بازارها روزنه امیدى براى سرمایه گذاران خصوصى است را به انفعال و خروج از بازار هدایت مى کنند . این تصمیم در کوتاه مدت تشدید صف هاى خرید را باعث مى شود که برعکس نظر تصمیم گیران خواهد بود .
  • شهرام سمواتی( مشاور اقتصادی و سرمایه گذاری)
  • در ماههای گذشته به دفعات از وجود کسری بودجه و ناتوانی دولت از تامین بودجه از محل منابعی غیر از بانک مرکزی( انتشار پایه پولی) شنیده می شود. از سوی دیگر در روزهای اخیر شاهد پر رنگ شدن نگرانی های وزارت اقتصاد و سازمان بورس در مورد رشد سریع شاخص قیمتها و نزدیک شدن سریع به زمان پایان رونق بورس هستیم.
  • اکثر کارشناسان معتقدند که پایان رونق بورس می تواند هجوم سرمایه ها به سوی بازار های غیر مولدی همچون ارز و کالا را به دنبال داشته باشد.این هجوم نیز در نهایت به تورم سنگین و کمبود بسیاری از کالاها خواهد انجامید.
  • اکنون در این بزنگاه خاص اقتصادی آیا راه حلی برای پاسخگویی نسبی به هردو مشکل وجود دارد؟ آیا راهی وجود دارد که از مسیر آن بتوان با ایجاد حبابهای قیمتی در بورس مقابله و بخشی از کسری بوجه دولت را نیر تامین کرد.
  • پاسخ این سوال چندان دشوار نمی نماید و در گذشته نیز مورد استفاده قرار گرفته است. آری، فروش سهام شرکتها و داراییهای غیر مولد و نا کارآمد دولت در بورس و خارج از آن.
  • دولت می تواند با فروش سهام شرکتهای پرپتانسیل خود (به شکلی مدیریت شده و با قیمتهای جذاب) توجه سرمایه های سرگردان و سهامداران بورسی را به سرمایه گذاریهای معقول و منطقی و به دور از حباب جلب نماید . این امر نتایج ذیل را به دنبال خواهد داشت.
  • تامین بخشی از کسری بودجه دولت کاهش نیاز به انتشار پایه پولی و عدم تشدید تورم کمک به پایداری و ماندگاری سرمایه ها در بورس با عرصه سهام بنیادین و پر پتانسیل جلوگیری از حبابی شدن قیمت سهام و تداوم جذب طویل المدت پول توسط بازار سرمایه به عنوان بازاری تورم شکن
  • احسان خاتونی(کارشناس تحلیل شرکت مشاور سرمایه گذاری هدف حافظ)
  • در حالیکه اکثریت قریب به اتفاق تحلیلگران، اعمال قانون جدید کاهش دامنه نوسان به ۲% را مساوی با افزایش پدیده صف نشینی ارزیابی می کنند، به نظر می رسد نهاد قانون گذار اهداف دیگری از اجرای این قانون جدید داشته است. پر واضح است که این روزها بازار سهام به سرعت نور در حال فتح قله های جدید است. این رشد سریع به مذاق سیاستگذار کلان، خوش نیامده است. نه اینکه ناراحت رشد بازار باشد، اتفاقاً خیلی هم خوشحال است! چرا که باعث جذب نقدینگی افسارگسیخته از بازارهای موازی یعنی بازار ارز و سکه و مسکن به بورس شده است اما ناراحتی او از این است که دولتی که با بروکراسی یا چرخه اداری مواجه است نتواند به موقع سوار این قطار سریع السیر شده و سهام دولتی خود را از شستا گرفته تا پالایشگاه ها و سایر خصوصی سازی های مد نظر خود را عرضه کند. بنابراین دولت برای آینده نه چندان دور بازار برنامه دارد. بازار باید آهسته رشد کند تا بتواند در آینده نیز مکانیسم جذب نقدینگی را به خوبی ایفا نماید. چرا که از طرفی، دولت با مجلسی ۸۰% اصولگرا مواجه است که قطعاً مشکلات بسیاری برای دولت به وجود خواهد آورد و دولت قصد ندارد کوپن استفاده از بازار به سرعت خرج شود! از طرفی دولت با کسری بودجه سنگین و تداوم تحریم ها احتمالاً موفقیتی در کاهش نرخ ارز نداشته باشد، بنابراین خواهان این است که بازار در سال ۹۹ نیز همچنان جایگاه امنی برای سرمایه های سرگردان باشد و تامین مالی خودش باشد. پس بی دلیل درگیر حاشیه نشویم! سازمان بورس نیز می تواند برای خوابندن عطش بازار با اقداماتی نظیر حذف بروکراسی های اداری جهت پذیرش شرکتها، افزایش عرضه های اولیه، خصوصاً شرکتهای بزرگ را تسریع بخشد تا بتواند بخش بزرگی از نقدینگی را بدین طریق هر چه سریعتر جذب کند

نظرات(0)

شما هم میتوانید اولین نظر خود را ثبت نمایید.

#
#
#
#
آخرین اخبار
بهار زودهنگام بورس تهران؟
۲۶ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۰۷:۵۱
بورس در لبه صعود
۲۶ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۰۷:۳۶
صف مشتریان مدیریت سایپا
۲۰ اسفند ۱۴۰۳ ساعت ۰۶:۳۳
اخبار بیشتر