کد: 18034 تاریخ انتشار :۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۲۸
سخنگوی دولت با تشریح دستاوردهای برجام، گفت: درست است که تا زمانی که بتوانیم از ثمرات برجام به خوبی استفاده کنیم فاصله داریم اما گام به گام از ثمرات آن بهره بردهایم.
به گزارش
TSEpress محمدباقر نوبخت امروز(سه شنبه) در نشست خبری هفتگی خود به انتقادات درباره دستاوردهای برجام پاسخ داد و گفت: باید از برجام به اندازه برجام انتظار داشته باشیم.
وی در ادامه اظهار کرد: دولت یازدهم زمانی کار خود را آغاز کرد که کشور به دلیل ورود تحریمها به مرحله جدید، شرایط بسیار حساس و پرمخاطرهای داشت. صادرات نفت ایران به یک میلیون بشکه محدود شده بود و قرارهم بود که صادرات نفت ایران به صورت کامل تحریم شده و برنامه نفت در برابر غذا اجرا شود. آثار این تحریمها در شاخصهای کلان اقتصادی مثل رشد منفی نزدیک به 7 درصد و تورم بالای 40 درصد خود را نشان داد.
وی همچنین با بیان اینکه دولت تصمیم گرفت در مرحله اول اجازه ندهد تحریمها تشدید شود و در مرحله بعد فرصتی فراهم کند که تحریمها برداشته شود خاطرنشان کرد: دولت در این طرح بسیار مسئولانه عمل کرد و تواسنت با مذاکرات سخت، تحریمها را از اقتصاد ایران حذف کند. برجام سه ماه قبل به تأیید طرفین رسید و اجرایی شد. البته در ماههای قبل از اجرای برجام با وجود همه سختیها تورم کاهش یافت.
سخنگوی دولت در ادامه افزود: رشد اقتصادی ایران نیز پس از برجام تغییر کرد و به حدود یک درصد مثبت رسید که البته این عدد برای ما قانع کننده و مطلوب نیست، اما از نگاه هر ارزیاب منصفی، اقدامات دولت میتواند قابل قبول تلقی شود.
وی در ادامه با طرح این پرسش منتقدان برجام که محصول برجام چه بوده است، افزود: عدهای از ابتدا با مذاکرات مخالف بودند و بیان میکردند امکان دستیابی به توافق وجود ندارد اما بعد از اجرایی شدن برجام درباره نتایج آن هم تشکیک کردند.
سخنگوی دولت در ادامه افزود: تا زمانی که بتوانیم از ثمرات برجام به خوبی استفاده کنیم فاصله داریم اما گام به گام از ثمرات آن بهره میبریم. برجام یک موضوع اختلافی از موضوعات متوع اختلافی با برخی قدرتهای بزرگ است. ما بعد از قبول توافق هستهای اعلام کردیم که در سایر موارد اختلاف ما با آمریکا باقیاست و این کشور غیرقابل اعتماد است و روابط ما با پنج کشور دیگر متفاوت با آمریکاست. امروز هم شاهد قداریهای آمریکا هستیم اما نباید این موارد را به برجام مرتبط بدانیم. زیرا آمریکا یکی از 6 کشور طرف مقابل ماست.
نوبخت با اشاره به اینکه در طول مذاکرات مطرح شد که فقط تحریمهای مربوط به مسائل هستهای لغو خواهد شد، تصریح کرد: ما سایر تحریمهای غیرهستهای را هم قابل پذیرش نمیدانیم اما این مسائل را باید از هم تفکیک کنیم. دولت آمریکا اعلام کرد که سیستم پدافندی که به تازکی وارد کشور شده با برجام معارض است اما ما هم گفتیم که این دو با هم متفاوت است. رفتارهایی که از آمریکا انجام میشود از نظر ما محکوم است، ولی ارتباط با برجام ندارد و در واقع با روح برجام متفاوت است. آخرین اقدام آنها هم برداشت دو میلیارد دلار از منابع کشورمان بود که البته ما برای استیفای حقوق خود تمام تلاشمان را میکنیم. ما باید از برجام به اندازه برجام توقع داشته باشیم.
وی با مطرح کردن این پرسش که دستاوردهای برجام تاکنون چه بوده است، اظهار کرد: رفع تحریمها اولین نتیجه برجام بود. ما موفق شدیم پس از اجرای برجام بیش از یک میلیون بشکه نفت بیشتر از گذشته صادر کنیم؛ آیا کسی هست که بگوید تحریم نفتی لغو نشده است؟ برجام یک دستاورد حقوقی بزرگ برای ملت ما بوده و همچنین فرصت سرمایهگذاری را برای رشد اقتصاد کشور فراهم کرد. اکنون هیأتهای مختلف به کشور ما میآیند و درباره مصادیق سرمایهگذاری با ما مذاکره میکنند. هم اکنون رئیس جمهور کره جنوبی با هیأتی بیش از 200 نفر در حال عقد قراردادهای مختلف با ماست.
نوبخت افزود: پس از برجام 16 هیأت تجاری برای عقد قرارداد به ایران سفر کردهاند و تاکنون در این سه ماه 8 رئیس جمهور، 5 نخست وزیر، 3 رئیس مجلس و 14 وزیر امور خارجه به ایران آمدهاند. ما با 12 بانک و موسسه جهانی برای استفاده از 73 میلیارد دلار خطوط اعتباری مذاکره کردهایم و برای 41 پروژه در استانهای مختلف 3 میلیاردو 418 میلیون دلار مجوز سرمایهگذاری صادر شده است. اگر برجام موفقیتی برای آمریکا بود نامزدهای انتخابات آنها از برجام تعریف میکردند نه اینکه بگویند برجام را پاره میکنند. برخی در داخل کشور در همان صفی قرار گرفتهاند که تندروهای آمریکایی و صهیونیستها در آن قرار دارند.
وی همچنین تأکید کرد: با این وجود ما از سختیهای مردم مطلعیم و رئیس جمهور و تمام اعضای دولت تمام تلاش خود را انجام میدهند تا این مشکلات حل شود و دستاوردهای برجام سریعتر آشکار شود.
وی در ادامه این نشست درباره آخرین وضعیت پرونده منتخب سوم مردم اصفهان، گفت: در اینباره بین دولت و شورای نگهبان اختلافات حقوقی وجود دارد و دولت معتقد است اعتبارنامه این فرد باید صادر شده و در مجلس دهم بررسی شود. زمانی که من در سال 67 نماینده مجلس بودم اتفاق مشابهی افتاد که اعتبارنامه در مجلس بررسی شد. در این راستا وزارت کشور باید از همه ظرفیتهای قانونی خود استفاده کند.
نوبخت در پاسخ به این پرسش که در رابطه با این موضوع آیا رئیس جمهور با رهبری دیدار خواهد داشت؟ اظهار کرد: همواره دیدارهایی میان رئیس جمهور و رهبری انجام میگیرد ولی من اطلاع ندارم که با این موضوع هم دیدار انجام شود.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره تغییر در هیأت دولت نیز گفت: همواره پس از تغییرات در فضای سیاسی کشور مثل تغییر در ترکیب مجلس اینگونه پیشگوییها مطرح و حتی مصادیق آن هم بیان میشود. همه اعضای دولت به صورت جدی مشغول به کار هستند و خود را برای حسن ختام کار خود در سال پایانی دولت آماده میکنند.
سخنگوی دولت درباره آخرین وضعیت حج امسال تصریح کرد: اخبار در حدی است که مسئولان حج اعلام کردهاند. ما بر وجود یک حج ایمن و باعزت تأکید داریم و تمام همت خود را برای فراهم کردن چنین حجی به کار میبریم زیرا بعید نیست دولت عربستان نسبت به حجاج ما بیاحترامی کند. تاکنون هم آنها بهانهجوییهای زیادی را انجام دادهاند و تعهدات بینالمللی و انسانی خود را انجام نمیدهند. اگر در اینباره اخبار جدیدی به دست آوردیم آنها را اعلام میکنیم.
وی در بخش دیگری از این نشست درباره ایرادات شورای نگهبان به بودجه مصوب مجلس، گفت: بیشتر ایرادات شورای نگهبان ابهام بوده و آنها خواستار رفع این ابهام هستند. اما مهمترین ایراد ما به بودجه مصوب مجلس نهم، حذف تبصرههای 19 و 20 است که برای اصلاح نظام مالی و بانکی مفید بودند. هر چند ما این تبصرهها را از طریق سایر راههای قانونی دنبال میکنیم. ما همچنین درباره تبصره 14 نیز مخالفت خود را اعلام کردیم. ما انتظار داریم مجلس هم درآمدها را واقعبینانه در نظر بگیرد. به هر حال امیدواریم مجلس دهم به این موارد توجه کند، زیرا مجلسی که میخواهد اقتصاد مقاومتی را اجرا کند باید به تبصرههای مورد نیاز آن هم توجه کافی داشته باشد.
نوبخت درباره کاهش ساعت اداری در ماه رمضان و کنترل قیمت اجناس نیز در این ماه گفت: هنوز برای کاهش ساعت کاری جمعبندی نکردهایم و تلاش زیادی هم میکنیم تا اجازه ندهیم قیمتها بیجهت افزایش پیدا کند و با گرانفروشی هم مقابله میکنیم.
سخنگوی دولت درباره اقدامات دولت یازدهم برای استیفای دو میلیارد دلار از آمریکا، تصریح کرد: با دستور رئیس جمهور هیأتی مأمور شدند تا هم حقوق ملت ایران را استیفا کنند و هم از سایر اموال ایران در خارج از کشور صیانت کنند. در این بین عدهای میتوانستند تصمیمات درستتری بگیرند تا این مشکل درست نشود. البته ما نمیخواهیم وارد این موضوع شویم و باید مقامات مربوطه آن را دنبال کنند. تمام همت ما این است که حقوق خود را استیفا کنیم.
نوبخت همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا دولت نظر خاصی درباره ریاست مجلس دهم دارد، تصریح کرد: این تحلیلها گمانهزنی غیرواقعی است، زیرا باید در این خصوص نمایندگان مجلس نظر دهند. ما نظری نداریم که خواسته باشیم آن را بر نمایندگان تحمیل کنیم. ما به استقلال قوه قضائیه و آزادی نمایندگان معتقدیم.
سخنگوی دولت همچنین در پاسخ سوالی درباره آخرین اقدامات دولت در اجرای اقتصاد مقاومتی، خاطرنشان کرد: حدود 100 پروژه برای سال 95 نهایی کردهایم و دستگاههایی که باید این پروژهها را اجرایی کنند را هم مشخص کردهایم. دستگاهها باید گزارش عملکرد خود را در ستاد اقتصاد مقاومتی ارائه کنند.
در ادامه این نشست، خبرنگاری درباره آخرین اقدامات دولت برای اصلاح نظام بانکی پرسشی را مطرح کرد که نوبخت در پاسخ خاطرنشان کرد: نظام بانکی ما از مشکل عدم کفایت سرمایه و معوقات بانکی رنج میبرد و ما تلاش میکنیم که سرمایه بانکها را افزایش داده و حداقل معوقات دولت به بانکها را پرداخت کنیم.
نوبخت با اشاره به اینکه بانکها صورت وضعیت خوبی ندارند، تصریح کرد: بانکهای خارجی دقت میکنند که وضعیت صورت مالی بانکهای ما چگونه است. اقدامات ما در راستای اصلاح صورت وضعیت بانکها انجام میشود و مصمم هستیم در سال 95 ساختار بانکهای کشور را اصلاح کنیم. ما همچنین دنبال یکسانسازی نرخ ارز هم هستیم.
سخنگوی دولت درباره زمان افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان نیز یادآورشد: ما منتظر ابلاغ بودجه هستیم تا افزایش حقوق کارمندان دولت را بر اساس نرخ 12 درصد اعمال کنیم. در مورد حقوق بازنشستگان هم همین وضعیت را داریم و منتظر ابلاغ بودجه هستیم و محاسبات ما هم از اول فروردین 95 اعمال میشود. البته بازنشستگانی که کمتر از یک و نیم میلیون تومان حقوق میگیرند حقوقشان بیشتر افزایش خواهد یافت.
در ادامه خبرنگاری درباره ادعای برخی در خصوص دخالت دولت در انتخابات سوالی پرسید که نوبخت در پاسخ گفت: این ادعاها مطرح شده است، اما من توصیه میکنم هر کسی ادعایی دارد که مستند است آن را حتماً مطرح کند. با این وجود کسانی که در رسانهها شبههافکنی میکنند باید در صداقت آنها شک کرد. اگر لازم باشد معاونت حقوقی ریاست جمهوری هم پیگیر این ادعاهای بدون مدرک خواهد بود.
وی درباره ترکیب مجلس دهم و تعامل دولت با این مجلس نیز خاطرنشان کرد: اکنون فراکسیون اکثریت در مجلس شکل گرفته است؛ البته ما نظری درباره اکثریت یا اقلیت مجلس نداریم و تردید نداریم میتوانیم بهتر از مجلس نهم با این مجلس تعامل کنیم.
سخنگوی دولت درباره نحوه پرداخت بدهی دولت به تأمین اجتماعی، اظهار کرد: ما قبول نداریم که یک کارخانه را که سودآور نیست به طلبکار خود بفروشیم و اینگونه بدهی خودرا بپردازیم. ما معتقدیم باید واحدها را فعال کرده و وقتی آنها سودآور شدند، آنها را به عنوان بدهی خود واگذار کنیم. البته بسیاری از این بدهیها به دولت مرتبط نمیشود.
نوبخت در پاسخ به این پرسش که کدام یک از اعضای هیأت دولت 35 میلیون تومان در ماه حقوق میگیرد، افزود: من درباره حقوق اطلاعی ندارم، اما من و رئیس جمهور حقوق خود را از طریق هیأت علمی دریافت میکنیم.
وی نسبت به ایجاد برج کشور کره جنوبی در تهران برای فروش محصولات این کشور اظهار بیاطلاعی کرد.
نوبخت همچنین درباره اعطای تابعیت ایرانی به شهدای غیرایرانی نیز گفت: تاکنون چیزی به ما ابلاغ نشده و من هم از رسانهها مطلع شدم.
سخنگوی دولت همچنین درباره سخنان رهبر انقلاب در خصوص نظام آموزش و پرورش، تصریح کرد: آموزش و پرورش حتماً باید مسائل مدنظر رهبری را پیگیری کند.
وی در بخش دیگری از این نشست درباره اظهارات عراقچی در خصوص زمان خرید اوراق قرضه آمریکایی، خاطرنشان کرد: این اوراق در یک دورهای از سال 2003 تا 2008 خریداری شده است. کارگروهی اکنون مشخص شده و در این رابطه گزارشی را تهیه میکند که هر وقت این گزارش تکمیل شد ما نتایج آن را به اطلاع مردم میرسانیم. ما دنبال استیفای حقوق خود هستیم و دنبال بحثهای داخلی آن نیستیم.
خبرنگاری در ادامه این نشست از سخنگوی دولت پرسید که آیا دولت میتواند برنامه ششم توسعه را از مجلس پس بگیرد تا مانع تصویب شتابزده آن در مجلس نهم شود که نوبخت در پاسخ گفت: اخباری هم به ما رسیده که برنامه ششم در مدت زمان کوتاهی در مجلس نهم مطرح شده و جهتگیری آن هم مخالف با آنچه دولت مدنظر دارد، است. البته ما هنوز آن را ندیدهایم ولی طبق آییننامه داخلی مجلس اگر کلیات برنامه تصویب نشده باشد میتوانیم تقاضای استرداد آن را داشته باشیم ولی اگر کلیات آن تصویب شده باشد باید استرداد آن از طریق رأیگیری در مجلس انجام شود.
نوبخت همچنین گفت: جبران خسارات رسیده به کشاورزان از طریق صندوقهای بیمه و کمک مستقیم دولت انجام میشود.
وی در ادامه در مورد ممنوعیت ورود خودروهای آمریکایی به کشور، تصریح کرد: ما خود را مقید به حمایت از تولید داخلی میدانیم و محدودیت ورود این خودروها را از طریق عدم ثبت سفارش آنها انجام میدهیم.
سخنگوی دولت دربارهی برنامههای دولت برای استفاده از ظرفیت بانکها برای تحقق اقتصاد مقاومتی نیز تصریح کرد: بانکها با مشکل عدم کفایت سرمایه برای ارائه تسهیلات و مطالبات معوق مواجهند و این دو مشکل موجب شده بانکها نتوانند تسهیلات لازم را برای رونق تولید و اجرای اقتصاد مقاومتی ارائه کنند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه دولت برنامه ریزی کرده تا سرمایه بانک ها را افزایش دهد اظهار کرد: تسهیلات اعطایی از حساب ذخیره ارزی که داده بودیم در حال وصول است ما آنها را مستقیم به بانکها میدهیم تا افزایش سرمایه داشته باشیم. از سوی دیگر دولت در سال 95 و 96 از طریق انتشار اوراق مالی بدهی خود را به بانکها پرداخت میکند و در سه سال بعد آن یعنی تا پایان برنامه ششم اوراق مالی را ابتیاء میکند.
نوبخت در پایان افزود:این برنامهها در بودجه 95 هم درنظر گرفته شده ولی مجلس آنهارا حذف کرد با این وجود ما از طریق مجلس دهم این اقدامات را پیگیری میکنیم تا مشکلات بانکها حل شده و بتوانند تسهیلات لازم را برای بخش تولید ارائه کنند.
.
.خبرگزاری ایسنا
برجام